PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 16.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní pamatka Smolina [ Přírodní památka ]

Přírodní pamatku Smolina tvoří vlhká kulturní louka na pravém břehu potoka Smolinky, která je na jedné straně ohraničena potokem, na druhé straně sousedí se suššími pastvinami. Nachází se 2 km sv. od obce Smolina (Valašskokloboucko, okres Zlín) v nadmořské výšce 420 m, k. ú. Smolina. Celková výměra 4,9421ha.

Vyhlášení: 1982. Důvod vyhlášení: ochrana vlhké louky s výskytem silně ohroženého druhu šafránu bělokvětého.

Botanika: Nejbohatší lokalita chráněného a silně ohroženého druhu šafránu bělokvětého (Crocus albiflorus) v okrese Zlín. Šafrán se vyskytuje nejhojněji v enklávách meandrujícího potoka, kde spolu s ním na jaře rozkvétá např. prvosenka vyšší (Primula elatior), orsej jarní (Ficaria verna), sasanka hajní (Anemonoides nemorosa), sasanka pryskyřníkovitá (Anemonoides ranunculoides). V podrostu břehového porostu je zastoupen hvězdnatec čemeřicový (Hacquetia epipactis), česnáček lékařský (Alliaria petiolata), jarmanka obecná (Astrantia major), hluchavka bílá (Lamium album), hluchavka skvrnitá (Lamium maculatum) a další. Na floristickém složení lučního porostu se ve značně míře podílejí četné druhy trav a další druhy charakteristické pro kulturní a polokulturní louky. Na nejvlhčích místech se vyskytují některé druhy ostřic (Carex), pcháč zelný (Cirsium oleraceum), pcháč potoční (Cirsium rivulare), přeslička obrovská (Equisetum telmateia), metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa), máta dlouholistá (Mentha longifolia) a další.

Šafrán bělokvětý se na této lokalitě vyskytuje i mimo zvláště chráněné území Smolina, jak v nivě potoka Smolinky, tak i na přilehlých sušších stráních, kde se střídají listnaté lesíky s opuštěnými pastvinami a ovocnými stromy, v poslední době nevhodně zalesňovanými smrkem. Nejbohatší populace šafránu bělokvětého se nachází v nedaleké PP Lačnov (již v okrese Vsetín) na několika lokalitách v Lačnově a okolí (např. PP Sucháčkovy paseky).

Zoologie: Území je významné nejen z hlediska botanického jako stanoviště zvláště chráněněho druhu. Vyskytují se zde též obojživelníci a promyšleně vybudování tůní na vhodně zvolených místech by napomohlo rozvoji jejich populací.

Hospodářské využívání, management: PP Smolina spolu s PP Podskaličí jsou téměř posledními zbytky lokalit šafránu bělokvětého v okrese Zlín, které zůstaly dodnes zachovány. Většina dříve známých nalezišť tohoto druhu byla v minulosti zničena rozoráním luk nebo intenzivní pastvou. V údolí potoka Smolinky se v minulosti nacházela bohatá populace s desetitisíci jedinců šafránu bělokvětého, která však byla téměř zničena v šedesátých letech 20. stol. při rekultivaci bývalým JZD (jednotným zemědělským družstvem). I v současné době je většina luk v údolí Smolinky využívána jako intenzivní pastviny pro skot se všemi negativními důsledky na vegetaci. Území je významné i z krajinářského hlediska, neboť přirozený tok potoka s četnými meandry, břehovým porostem a přilehlými loukami tvoří významný prvek v okolní krajině.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 10:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA