PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní rezervace Klíny [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervaci Klíny tvoří přirozené lesní porosty na prudkých, východně exponovaných svazích severojižní rozsohy Kněhyně (1256,8 m) vybíhající přes Čertův Mlýn (1205,8 m) na Bukovinu (995,7 m) od hřebene po soutok zdrojnice potoku Magurky (levostranného přítoku Čeladenky v mísovitém uzávěru údolí). Území je rozbrázděno z bočních stran zářezy potoků hloubky až 8 m. Nachází se v nadmořské výšce 720 - 1080 m, asi 1,5 km jižně od vrcholu Čertův mlýn, v Radhošťské hornatině v Moravskoslezských Beskydech. Katastrální území Čeladná, okres Frýdek-Místek, CHKO Beskydy. Vyhlášeno v r. 1955, přehlášeno v r. 1977, celková rozloha 65,98 ha.

Motiv ochrany: Ukázka přirozených lesních porostů místy pralesovitého charakteru v jedlobukovém stupni na prudkých kamenitých svazích středních a vyšších poloh Moravskoslezských Beskyd.

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad je budován flyšovými komplexy godulského souvrství slezské jednotky vnějšího flyšového pásma. Půdní pokryv tvoří skeletovité hnědé lesní půdy, částečně oglejené.

Botanika: Horská smrčina se smrkem ztepilým (Picea abies) v podhřebenové poloze přechází ve smíšený svahový porost s jasanem ztepilým (Fraxinus excelsior), javorem mléčem (Acer platanoides), javorem klenem (Acer pseudoplatanus) a převládajícím bukem lesním (Fagus sylvatica), zastoupení jedle bělokoré (Abies alba) na lokalitě výrazně klesá.

V bylinném patře převládají charakteristické druhy květnatých bučin, např. kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera), kyčelnice devítilistá (Dentaria enneaphyllos), pitulník horský (Galeobdolon montanum), plicník tmavý (Pulmonaria obscura), samorostlík klasnatý (Actaea spicata), svízel vonný (Galium odoratum), šalvěj lepkavá (Salvia glutinosa), violka lesní (Viola reichenbachiana). V podhřebenových polohách rostou druhy acidofilních bučin a jedlin, např. bika hajní (Luzula luzuloides), pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium), šťavel kyselý (Oxalis acetosella) a věsenka nachová (Prenanthes purpurea). Na světlinách v okolí svahových pramenišť se vyskytuje devětsil bílý (Petasites albus), kýchavice bílá Lobelova (Veratrum album subsp. lobelianum) a karpatský endemit oměj tuhý moravský (Aconitum firmum subsp. moravicum). Na skeletovitých půdách jsou vyvinuta společenstva suťových lesů svazu Tilio-Acerion s měsíčnicí vytrvalou (Lunaria rediviva), kapradinou laločnatou (Polystichum aculeatum), kapradinou Braunovou (Polystichum braunii), bažankou vytrvalou (Mercurialis perennis) aj.

Zoologie: Vhodné životní podmínky zde nachází z obojživelníků mlok skvrnitý (Salamandra salamandra), z ptáků byli pozorováni např. čáp černý (Ciconia nigra), jestřáb lesní (Accipiter gentilis), jeřábek lesní (Bonasa bonasia), ořešník kropenatý (Nucifraga caryocatactes) a pěvuška modrá (Prunella modularis). Kromě běžné lovné zvěře zastoupené srncem obecným (Capreolus capreolus), jelenem evropským (Cervus elaphus) a prasetem divokým (Sus scrofa) patří území přírodní rezervace do oblasti s hojným výskytem rysa ostrovida (Lynx lynx).

Lesnictví: Převládající dřevinou je buk lesní, ve větší míře je zastoupen smrk ztepilý, ojediněle se vyskytuje javor klen a podíl jedle bělokoré oproti minulosti neustále klesá a tvoří už jen jednotlivě vtroušené výstavky. Jádrové území rezervace tvoří převážně bukové porosty ve věku 155 až 180 let, kde jsou ponechávány zlomy, souše a vývraty. V takto vzniklých porostních světlinách probíhá přirozené zmlazení hlavních dřevin buku a smrku. Na jihu jsou připojeny mladší porosty, které vznikly přirozenou i umělou obnovou po vytěžení horního patra a tvořily původně ochranné pásmo.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Péče o zvláště chráněné území se omezuje pouze na posílení zastoupení jedle bělokoré, úpravu druhové skladby a porostní struktury v částech ovlivněných v minulosti hospodářskými zásahy. Podél západního okraje rezervace prochází zeleně značená turistická trasa z Čertova mlýna přes Bukovinu na Horní Bečvu.

Historie: Rezervace byla zřízena v r. 1955 o celkové rozloze ZCHÚ 58,11 ha, k zabezpečení před rušivými vlivy okolí bylo vyhlášeno ochranné pásmo o rozloze 7,87 ha. V r. 1977 byla výnosem MK ČSR ze dne 10. února 1977, č. j. 9858/76 přehlášena na celkovou výměru 65,98 ha (do ZCHÚ bylo zahrnuto ochranné pásmo).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 05.03.2010 v 11:54 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA